Bursa Nilüfer’de Tematik Buluşmalar’da Şamanizm ve şifacılık konuşuldu

BURSA (İGFA) – Bursa Nilüfer Belediyesi’nin düzenlediği “Tematik Buluşmalar: Kütüphanede Sosyal Bilimler ve Disiplinlerarası Söyleşiler” programının bu ayki konuğu, “Şamanizm, Cadılık ve Şifa” kitabının yazarı Ceren Sungur oldu. Koza Kütüphane’de gerçekleştirilen ve yoğun ilgi gören söyleşide Sungur, Şamanizm’in tarihi, modern tıp ile ilişkisi ve günümüzdeki yansımalarını anlattı.

Şamanların, tarihin ilk şifacıları olduğunu vurgulayan Sungur, bu geleneğin birçok kültürü etkilediğini belirtti. Türklerin, İslam öncesi kültürünün anlaşılması için Sibirya’dan Balkanlar’a uzanan geniş coğrafyanın tarihinin iyi bilinmesi gerektiğini belirten Sungur, Türkiye’de bu alanda yapılan akademik çalışmaların yetersizliğine dikkat çekti.

Şaman kültürünü ilk olarak Avrupalılar’ın keşfettiğini söyleyen Ceren Sungur, “Avrupalılar başlangıçta Şamanlar’ı anlayamadı ve onları cadı olarak gördü. Ancak araştırmalar ilerledikçe, antropoloji ve psikoloji gibi bilimlerin kökeninde Şamanlığın yattığını keşfettiler. Şamanlar, psikolojik süreçleri kullanarak insanları iyileştiriyordu. Günümüzde Avrupalılar bu tedavi yöntemlerini derinlemesine araştırıyor, çünkü Şamanizm’den öğrenilecek daha çok şey var” dedi.

Şamanlığın doğa dostu ve ekolojik yaklaşımına da değinen Sungur, bu anlayışın sadece insanları değil, dünyayı da iyileştirebilecek bir bakış açısına sahip olduğunu vurguladı. Anadolu kültüründe de var olan atıksız ve sürdürülebilir toplum anlayışının önemine dikkat çeken yazar, “İçinden geldiğimiz kültürün değerini bilmeliyiz” diye konuştu.

Ceren Sungur, söyleşinin sonunda katılımcıların sorularını yanıtlayarak, okurları için kitaplarını da imzaladı.

Related Posts

Tercih dönemi için 30 bin danışmanlık birimi

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından, Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezî sınava ve Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) giren öğrenciler için 81 ilde 30 binin üzerinde ‘Tercih Danışmanlığı Birimi’ oluşturuldu.

Yaz tatili ne zaman bitecek okullar ne zaman açılacak? MEB 2025 – 2026 Eğitim ve Öğretim Takvimi! İşte okulların açılacağı tarih

İlkokul, ortaokul ve liselerde 20 Haziran Cuma günü yaz tatilinin başlangıcıyla birlikte 2024 – 2025 Eğitim ve Öğretim Yılı sona erdi. Yeni eğitim ve öğretim yılının başlangıç tarihi öncesinde en çok merak edilip araştırılanlar arasında “Okullar ne zaman açılacak?” ve “2025 – 2026 Eğitim ve Öğretim Dönemi ne zaman başlayacak?” sorularının cevabı ilk sıralarda yer alıyor. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından takvimin yayınlanmasıyla birlikte merak edilip araştırılan sorular cevabını buldu. Peki, okullar ne zaman açılacak? İşte merak edilip araştırılan sorunun cevabı…

Bakan Ersoy: Göbeklitepe’nin korunması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz

Bakan Ersoy: Göbeklitepe’nin korunması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz

Hava durumu tahminleri il il 26 Haziran 2025 | Yarın hava nasıl olacak? Meteoroloji’den son dakika sıcak hava uyarısı: 35 derecenin üzerine çıkıyor!

Son dakika hava durumu tahminleri il il Meteoroloji tarafından yayınlandı. İstanbul başta olmak üzere sıcaklıklar artmaya devam ederken, perşembe ve cuma günü için yeni uyarı geldi. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün son hava durumu değerlendirmelerine göre perşembe ve cuma günü 35 derece seviyelerine kadar çıkacak olan sıcaklıklar, pazar günü sağanak yağışlarla birlikte 25 dereceye kadar düşecek. Perşembe günü ise ülke genelinde yağış beklenmiyor. Peki, yarın hava nasıl olacak? İşte, İstanbul, Ankara, İzmir ve il il 26 Haziran hava durumu raporu.

LGS 2025 başladı

LGS 2025 başladı

YÖKDİL/2 başvuruları başladı

ÖSYM, 27 Temmuz tarihinde yapılacak 2025 Yükseköğretim Kurumları 2025-YÖKDİL/2 başvuruları başladı.