TÜİK’e göre esnaf vatandaşı zora soktu: Üreticinin enflasyonu tüketiciden daha az

TÜİK Şubat Ayı Üretici Fiyat Endeksi Raporunu Açıkladı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), şubat ayına ait Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi verilerini paylaştı. Yapılan açıklamaya göre, 2025 yılı Şubat ayında önceki aya göre yüzde 2,12, önceki yıl aralık ayına göre yüzde 5,24, bir önceki yılın aynı ayına göre ise yüzde 25,21 artış yaşandı. Ayrıca on iki aylık ortalamalara göre ise yüzde 37,55’lik bir artış kaydedildi.

TÜİK raporunda dikkat çeken noktalardan biri tüketici ve üretici enflasyonundaki farklılıklardı. Şubat ayında, aylık bazda üretici enflasyonu yüzde 2,12 iken, tüketici enflasyonu yüzde 2,27 olarak gerçekleşti. Bu durum, aradaki 0,15’lik farkın ortaya çıkmasına neden oldu. Üretici enflasyonunun düşük, tüketici enflasyonunun ise yüksek olması, aracıların yüksek fiyatlarla tüketicileri zorladığını gösterdi.

İmalat Ürünlerinde Yıllık Yİ-ÜFE Artış Oranları

İmalat sektöründe yıllık değişimler incelendiğinde; madencilik ve taş ocakçılığında yüzde 33,24, imalatta yüzde 24,76, elektrik ve gaz sektöründe yüzde 23,95, su temininde ise yüzde 57,58 artış yaşandığı görüldü. Ana sanayi gruplarına bakıldığında ise ara mallarında yüzde 21,16, dayanıklı tüketim mallarında yüzde 34,52, dayanıksız tüketim mallarında yüzde 33,52, enerjide yüzde 19,18 ve sermaye mallarında yüzde 24,16 artış gerçekleşti.

İmalat Ürünlerinde Aylık Yİ-ÜFE Artış Oranları

İmalat sektöründe aylık değişimlere göre; madencilik ve taş ocakçılığında yüzde 4,16, imalatta yüzde 2,24, elektrik ve gaz sektöründe yüzde 0,34 azalış, su temininde ise yüzde 2,90 artış yaşandığı görüldü. Ana sanayi gruplarındaki aylık değişimlere bakıldığında ise ara mallarında yüzde 2,15, dayanıklı tüketim mallarında yüzde 2,83, dayanıksız tüketim mallarında yüzde 2,41, enerjide yüzde 0,98 ve sermaye mallarında yüzde 2,04 artış gerçekleşti.

Related Posts

Külliye’deki ilk 5G uygulaması

Türk Telekom, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nden ilk 5G yayınını gerçekleştirdiğini duyurdu.

TCMB Başkanı Karahan: Sıkı para politikası, fiyat istikrarı sağlanana kadar sürecek

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, “Belirsizliklerin geçmiş döneme göre daha yüksek olduğunu da göz önünde bulundurarak ihtiyatlı ve sıkı para politikası duruşu sergiliyoruz. Sıkı para politikası duruşumuz enflasyonda kalıcı düşüş ve fiyat istikrarı sağlanana kadar da sürecek.” dedi.

Bakan Ersoy, Kahire’de

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Mısır’da 4’üncü D-8 Turizm Bakanları Toplantısı’na katıldı.

Hazine iki tahvil ihalesinde yaklaşık 35,3 milyar lira borçlandı

Hazine ve Maliye Bakanlığı, bugün gerçekleştirilen iki devlet tahvili ihalesinde yaklaşık 35,5 milyar TL borçlandı.

Antalya turizmi 2 milyonu aştı; tüm zamanların nisan rekoru kırıldı

Turizmde ilk 3 ayda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20 düşüş yaşayan Antalya, 4’üncü ayda gelen 1 milyon 209 bin 492 turist ile tüm zamanların nisan rekorunu kırdı. 4 ayda kente gelen toplam turist sayısı ise 2 milyonu aştı.

Evleneceklere bir masraf daha çıktı: Artık bedavaya göbek atmak yok

Düğün hazırlıkları yapan çiftlere kötü haber geldi. Ev, eşya, salon derken şimdi de müzik telifi masraf kalemlerine eklendi. MESAM, düğünlerde çalınan şarkılar için telif alınması yönünde çalışmalara başladı.