Grand Kartal Otel’de meydana gelen yangında soruşturma sürüyor, sorumlu ise yok: Turizmde güven kaybı

Bolu Kartalkaya Kayak Merkezi’nde Yangın Faciası: Turizm Sektöründe Endişe

Bolu Kartalkaya Kayak Merkezi’nde meydana gelen yangında 78 kişi hayatını kaybederken, 50’den fazla kişi de yaralandı. Bu acı olay, Grand Kartal Otel’i yerinden salladı ve turizm sektöründe iç ve dış güven kaybına neden oldu. Turistik sezonun başladığı şu günlerde, tüm otellerde acil denetimler talep ediliyor.

21 Ocak’ta sabaha karşı çıkan yangınla ilgili soruşturma devam ediyor ancak henüz sorumlular belirlenemedi.

Resmi Makamlara Görev Düşüyor

Yaz tatili için erken rezervasyonların yoğun olduğu bir dönemde yaşanan bu trajedi uluslararası basında geniş yankı buldu. İnsanlar rezervasyonlarını iptal etmeye başlarken yeni yer arayışlarına giriştiler. Konaklama tercihlerinde artık en önemli kriterlerden biri “yangın merdiveni” olmaya başladı.

Eski Turizm Bakanı Bahattin Yücel, konaklama izinlerinin tamamen Turizm Bakanlığı’na ait olduğunu vurgulayarak sürecin baştan sona gözden geçirilmesi gerektiğini belirtti. Yücel, “Belediyeler tarafından verilen işletme ruhsatlarının denetim yetkisinin Kültür ve Turizm Bakanlığı’na devredilmesine rağmen yangına dayanıklı malzeme kullanımı gibi konularda yeterli denetim yapılmadı. Kontrol eksikliği var ve yangın denetimi özel sektöre bırakıldı” şeklinde konuştu.

Olayda sorumluluk sahiplerinin adalet önünde hesap vermesi gerektiğini vurgulayan Yücel, şunları dile getirdi:

Sorumlular tespit edilmeden her yerdeki kış sporu tesislerinden başlayarak hızla denetimler yapılmalıdır. Bu bölgelerde AFAD veya itfaiye ekiplerinin hazır bulunması gerekmektedir.

Ülkelerdeki erken rezervasyon sezonu başladı ve Kartalkaya’daki olaylar gündemde. Kendi iç çekişmelerimizi bir tarafa bırakarak turistlere güven vermemiz gerekiyor. Bu, denetimlerin sürdürülmesi ve yapılan hatalardan ders çıkarıldığının anlatılmasıyla olabilir” dedi.

Tüketicilere Düşen Görev

Tüketici Birliği Başkanı Mehmet Bülent Deniz, yasaların bilindiği ve süreçlerin dijital olarak takip edildiği bir ortamda yapılan soruşturmanın gecikmesinin endişe verici olduğunu belirtti. Bu durumun tatil tercihlerini olumsuz etkileyebileceğini düşünen Deniz, tüketicilere yönelik “Otel rezervasyonu yaparken detayları araştırın” şeklindeki uyarılara eleştirel yaklaştı.

Deniz, “Eğer bir işletme faaliyet göstermeye devam ediyorsa, tüketiciler o işletmenin tüm güvenlik standartlarına sahip olduğunu düşünüyor. Tüketiciler mühendis veya uzman değiller, kamu düzenine güvenerek tercih yapıyorlar” dedi.

İhmalin Üstesinden Gelme Çağrısı

Toplumsal tepkiler de ihmal iddialarına karşı yükseliyor. “Yangına dur diyorum” diyen yazar Gündüz Vassaf, devleti ve diğer kurumları göreve davet etti. Vassaf, “Tedbirler alınmazsa sosyal medyada tespitlerimizi paylaşacağız” şeklinde uyardı.

Related Posts

Türkiye’nin en büyük atık kağıt ihracatçılarından biriydi: 65 yıllık şirket konkordato ilan etti

Türkiye’nin en büyük atık kağıt ihracatçılarından biri olan Yürekli Kağıt, konkordato ilan etti.

Bankada parası olanlar dikkat, faizler değişiyor: Mevduat faizinde son durum ne?

Mayıs ayı enflasyonunun beklentilerin altında kalması ve Merkez Bankası’nın repo ihalelerine başlaması, faiz indirimi beklentilerini güçlendirdi. Bazı bankalar, mevduat faizlerini şimdiden revize etti. Gözler 19 Haziran’daki Merkez Bankası kararında…

Komisyon zirai don listesi için 4 ürün daha önerdi

Meclis Zirai Don Olayını Araştırma Komisyonu, 13 ildeki incelemelerine ilişkin ön tespit ve önerileri içeren raporunu Tarım ve Orman Bakanlığı’na sunarken, bakanlık tarafından 16 ürün olarak belirlenen zirai dondan olumsuz etkilenen ürünlere Isparta’nın gülü, Trabzon hurması, dut ve incir olmak üzere 4 ürünün daha eklenmesi yönünde öneride bulundu.

Spot piyasada elektrik fiyatları (10 Haziran 2025)

Enerji Piyasaları İşletme AŞ verilerine göre, spot elektrik piyasasında işlem hacmi bugün düne göre yüzde 68 artarak 1 milyar 537 milyon 808 bin 942 lira oldu. Gün öncesi piyasada bir megavatsaat elektriğin fiyatı, yarın için en yüksek saat 20.00’de …

Zirai don fiyatları uçurdu: Limonun tanesi 27 lira!

Türkiye’de 36 ilde etkili olan don olayı tezgahtaki ürünlerin fiyatlarına yansımaya başladı. Osmaniye’nin Kadirli ilçesinde limon fiyatı yükseldi. Kilosu 100 liradan satılan limonun tanesi ise 27 lira. Bir yurttaş “Çok pahalı alınıp yenmez. Limon tuzu kullanacağım ne yapayım” dedi.

Tekstil ve hazır giyimde alarm: Yüz binler işsiz kalabilir!

Tekstil ve hazır giyim sektörlerinde yaşanan zorluklar, istihdam ve ihracatta ciddi daralmaya yol açıyor. Sektör temsilcileri, destek sağlanmazsa kayıpların artabileceği uyarısında bulunuyor. Türkiye ekonomisinin bu kritik alanında toparlanma beklentisi sürüyor.