İş dünyası kredi kısıtlamalarının gözden geçirilmesini istiyor

İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç, Enflasyon ve KOBİ Finansman Sorununu Değerlendirdi

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, enflasyon ile KOBİ’lerin finansman sorununa ilişkin değerlemelerde bulundu.

Avdagiç, ocak ayı meclisinde yaptığı konuşmada, taze meyve-sebze fiyatları ile hizmet enflasyonundaki yıllık artışların manşet enflasyonun oldukça üzerinde gerçekleştiğini belirtti. Bu yılın enflasyonla mücadelede kazanıldığı bir yıl olmasını dileyen Avdagiç, “Ancak iki önemli konu var. Taze meyve-sebze fiyatları aralıkta yüzde 1,65 düşmesine rağmen yıllık fiyat artışının yüzde 70’e dayanması dikkat çekicidir. Aynı şekilde, kira artışının önemli bir etken olduğu hizmet enflasyonunda yıllık artış oranı yüzde 66 ile manşet enflasyonun oldukça üzerinde gerçekleşti.” şeklinde değerlendirmelerde bulundu.

Avdagiç, Türkiye’nin tarımsal üretimi artırarak ve gıda fiyatlarında sürdürülebilir istikrarı sağlamak zorunda olduğunu vurgulayarak, “Gıda ve Tarım Örgütü’ne (FAO) göre, 2024 yılında dünya gıda fiyatları yüzde 2 düşerken, Türkiye’nin gıda enflasyonunun yüzde 70’lerde kalmasının, geçerli bir izahı olamayacağını düşünüyoruz.” ifadelerini kullandı.

KREDİ ÇAĞRISI

İTO Başkanı Avdagiç, enflasyonla mücadelede önemsedikleri diğer bir konunun ise kredi piyasasına yönelik makro ihtiyati kısıtlamaların gözden geçirilmesi gerektiğini vurguladı.

Yüksek kredi maliyetlerinin enflasyonist etkisine dikkat çeken Avdagiç, “Selektif bazda yeniden gözden geçirilmesinin bu süreçte önemli bir işlev göreceğine inanıyoruz.” şeklinde konuştu.

Avdagiç, özellikle üretim, yatırım ve ihracata yönelik kredilerin ticari krediler içinde ayrı bir kategoride değerlendirilmesini talep etti. Ayrıca maliyetleri düşürecek düzenlemelerin de gerekliliğine işaret etti.

(EKONOMİ SERVİSİ)

Related Posts

Lastik devinin “son çaresi” fabrikayı kapatmak : 480 çalışan ne olacak?

Michelin’in kurumsal faaliyetleri Queretaro’da kalacak, üretim ise Leon’da devam edecek. Kapatma nedeni olarak, binek araç ve hafif ticari araç lastiği pazarındaki değişimler gösterildi. Şirket, Queretaro tesisinin daha küçük lastikler üretmek üzere …

Haftanın yatırım aracı belli oldu: Borsa ve altın geriledi, döviz yatırımcıya kazandırdı

Bu hafta Borsa İstanbul’da hisse senetleri ortalama yüzde 1.17, altının gram fiyatı ise yüzde 1.24 oranında değer kaybetti. Döviz tarafında dolar yüzde 0.58, euro ise yüzde 0.46 artışla yatırımcısına kazandırdı. Yatırım fonları yüzde 0.67, emeklilik fonları ise yüzde 1.24 geriledi.

TMSF’den Naksan Grubu’nun 26 aracı satışa çıktı: Bedeli 9,3 milyon TL

TMSF’den Naksan Grubu’nun 26 aracı satışa çıktı: Bedeli 9,3 milyon TL

4X4’le 14 milyar vergi toplanacak

AKPmilletvekillerinin TBMM’ye sunduğu Türk Parasının Kıymetini Koruma Kanunu ile Bazı Kanunlarda değişiklik yapılmasını öngören vergi düzenlemesi kent merkezlerinde 4 çeker (4×4) diye bilinen arazi taşıtlarıyla keyif sürenlerin vergi yükünü artırıyor …

Orta Doğu gerilimi Asya borsalarını vuruyor! (19 Haziran 2025)

ABD’nin Orta Doğu’daki gerilime dahil olup olmayacağına yönelik belirsizlikler küresel piyasaları baskılarken, ABD’nin ticaret tarifelerinin enflasyonu artırabileceği ve büyümeyi yavaşlatabileceği endişeleri, Fed ve yatırımcıların gelecek …

Gübre krizi kapıda mı?

GÜBRETAŞ, İran’daki iştiraki Razi Petrochemical’in İsrail’in saldırılarından zarar görmediğini ve faaliyetlerine devam ettiğini açıkladı. Şirket, tedarik zincirinde sorun olmadığını ve hisse satış sürecinin planlandığı şekilde sürdüğünü bildirdi.