İsrail’de haredilere celp gitti: Hahamlardan kağıtları yakın emri!

İsrail ordusu, ultra-Ortodoks Yahudi erkekleri askere almak için başlatılan girişim kapsamında 1.000 kişiye celp yolladı. Bazı hahamlar, üyelerine celp kağıtlarını yakmalarını önerdi.

Ülkede, 1949’dan bu yana zorunlu askerlik muafiyetinden yararlanan binlerce Haredi’ye celp gitti.

KAĞITLARI YAKIN

İsrail ordusu, Pazar günü 1.000 ultra-Ortodoks Yahudi erkeğe celp gönderdi. Bu adım, ordunun saflarını güçlendirmeyi amaçlasa da, dini ve seküler İsrailliler arasındaki gerilimi daha da arttırırken, bazı hahamlar, celplerin eline ulaştığı topluluk üyelerine kağıtları yakmalarını önerdi.

İsrail ile Gazze Şeridi’ni yöneten Hamas arasındaki çatışmalar 7 Ekim tarihinden bu yana devam ederken, İsrail Yüksek Mahkemesi 25 Haziran’da ülkedeki Ultra-Ortodoks Yahudi (Haredi) ilahiyat öğrencisi erkeklerin zorunlu askerlikten muaf tutulamayacağı yönünde karar vermişti.

3 BİN GENÇ HAREDİ ASKERE ALINACAK

İsrail gazetesi “Maariv”e göre, ilk aşamada, askere alınacak 1800 Haredi’ye ek olarak 2024 yılı boyunca 3 bin genç Haredi askere alınacak ve sayı bu sene için 4 bin 800’e çıkacak.

Aynı şekilde 2025 ve 2026’da da her sene 4 bin 800 Haredi’nin askere alınması planlanıyor.

Askere alınan Haredilerin yüzde 50’sini 18-21 yaş arası, yüzde 40’ını 21-23 yaş arası ve geri kalan yüzde 10’nu da 23 yaş üstü Harediler oluşturacak.

Gazze Şeridi’nde 7 Ekim’den bu yana devam eden saldırılar, işgal altındaki Batı Şeria’daki yoğun baskınlar ve 8 Ekim’den itibaren Lübnan Hizbullahı ile karşılıklı saldırılar gölgesinde İsrail ordusu aylardır personel sıkıntısı çekiyor. Ordunun askerlik çağrısı niyetini duyurmasının ardından yüzlerce Haredi, 16 Temmuz Salı günü Ultra Ortodoksların kalesi kabul edilen Bney Brak şehrinde gösteri yaptı.

KAYNAK: EURONEWS, AA
Author: Seher Alp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir