İzmir’in Karşıyaka ilçesinde Bostanlı Mavişehir ve İnciraltı kıyısında son vakitlerde sıklıkla karşılaşılan deniz marulları, yine görüldü.
Bostanlı ve Mavişehir’de deniz marulları nedeniyle denizin rengi yeşile bürünürken Mavişehir’de, deniz marullarının içerisinde kano yapanların umursamaz halleri dikkati çekti.
Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, deniz marullarının aslında bir plankton patlaması olduğunu söyledi.
“Arıtmaların katiyen çalışması lazım”
Prof. Dr. Yaşar, “Müsilaj da bir plankton patlamasıdır; bunların ortasında çok da bir fark yoktur. Müsilaj dediğimiz olay, kusmuktur. Marmara’da patlayan planktonların, her 1 litre deniz suyunda 1 milyon organizma yaşar. Lakin sıcaklığın artmasıyla bir arada bunların sayıları, nisan, ekim ve kasım aylarında bir anda 2 milyona çıkar. Bu türlü olduğu vakit ortamdaki oksijen yetmez ve ölürler. Müsilaj deyince güya farklı bir şeymiş üzere algılanıyor, deniz maruluyla ortalarında çok fark yok. Hepsinin sebebi tektir; deniz kirliliği. Arıtmaların mutlaka çalışması lazım, gerekirse de güçleri sübvanse edilecek.” dedi.
“Bunun sebebi kirliliktir”
DHA’nın haberine nazaran, Prof. Dr. Yaşar, plankton patlamalarının farklı renk ve hallerde olabileceklerini anlatarak, “Bu sorunun çözülmesi isteniyorsa, evvel bilime inanılması lazım. Bunun sebebi; kirliliktir. Arap ve Bornova Deresi üzere; İzmir Körfezi’ne fabrikalardan atık taşıyan dereler temizlenmedikçe, bu deniz marulları bu türlü devam edecektir.
Bu şuna benzeri, tarlaya fazla gübre verirseniz, o tarlayı yakarsınız. Buradaki olay bu. Körfezimiz balıkçılık açısından hayli güçlü, suyun içerisindeki popülasyon epey ağır. Bu nedenle sudaki oksijen ölçüsü, mevcut su altı ekosisteminin gereksinimini karşılamadığında, deniz marulu üzere, müsilaj üzere plankton patlamaları görülüyor.” diye konuştu.