Ödem atan vücut hızlı kilo kaybediyor! Peki direnç kilosu neden ortaya çıkıyor?

SON KİLOLARI VERMEK ZORLAŞABİLİR

Kilo verme sürecinin ilk başlarda hızlı ve motive edici başlayabileceğini dile getiren Dyt. Gülşen, bunun temel sebebinin vücudun yeni beslenme düzenine uyum sağlamaya çalışması olduğunu ifade etti. Dyt. Gülşen, “Bu süreçte öncelikle vücut ödem atar ve kilo kaybı hızlı olabilir. Ancak zamanla vücudun yeni beslenme sistemine uyum sağlamasıyla son kiloları vermek zorlaşabilir. Kimi zaman bireyler diyetlerine bağlı kalmalarına ve egzersiz yapmalarına rağmen tartıdaki rakamın değişmediğini gözlemleyebilirler. İşte bu duruma ‘direnç kilosu’ denir” diye konuştu.

DİRENÇ KİLOSU NEDEN ORTAYA ÇIKAR?

Direnç kilosunun ortaya çıkmasında birçok faktörün rol oynadığını vurgulayan Dyt. Gülşen, “Vücudun kilo vermeye direnmesi, sürekli aynı beslenme tarzını sürdürmek, hormonal bozukluklar, vitamin ve mineral eksiklikleri ya da sindirim sistemi sorunları gibi etkenlerden kaynaklanabilir” şeklinde konuştu.

BESİN TÜKETİM KAYDI TUTULABİLİR

Direnç kilosunu kırmak için uygulanabilecek önemli ipuçlarından bahseden Dyt. Gülşen, “Farkındalığı artırmanın en iyi yollarından biri, besin tüketim kaydı tutmaktır. Bireyler bu sayede günlük ne kadar su içtiklerini, hangi besinlerden ne kadar tükettiklerini ve egzersiz düzeylerini görebilirler. Bu da olası kaçamakların fark edilmesini sağlar” ifadelerini kullandı.

YÜKSEK PROTEİNLİ DİYET UYGULAYIN

Direnç kilosunu kırmak için rutinin dışına çıkılmasının önemine dikkat çeken Dyt. Gülşen, şu bilgileri paylaştı: “Basit karbonhidrat alımını azaltmak hatta sıfırlamak, protein oranı yüksek bir beslenme planı uygulamak metabolizmayı hızlandırır ve yağ kaybını destekler. Mutlaka bir diyetisyen kontrolünde kalorisi kısıtlanmış ketojenik diyet uygulamak direnç kilosunu kırmada oldukça etkili bir yöntem olabilir. Ketojenik diyet yağ kaybını yüzde 95 oranında destekler ve incelmeyi hızlandırır. Eğer sadece yürüyüş yapıyor ya da düşük yoğunluklu egzersizlere yoğunlaşıyorsanız, rutininizi değiştirin. Haftada 2-3 kez yüksek yoğunluklu antrenmanlar (HITT) direnç kilosunun kırılmasına yardımcı olabilir” dedi.

STRESİ AZALTIN

Direnç kilosunun en önemli nedenlerinden birinin stres olduğunun altını çizen Dyt. Gülşen, “Diyet yapmak bazen vücutta ekstra stres yaratabilir. Direnç kilosunda kaldıkça stres oranı artar ve bu durum kortizol hormonunun fazla salınımına neden olur. Kortizol hormonu yüksek seviyelerde olduğunda vücut yağ depolamaya yatkın hale gelir. Bu yüzden stres yönetimi, direnç kilosunun kırılmasında kritik bir rol oynar” ifadelerini kullandı. Açık hava egzersizleri ve doğru nefes teknikleri gibi uygulamaların da stres seviyesini düşürmeye yardımcı olabileceğini belirtenDyt. Merve Gülşen, direnç kilosuyla mücadelede bireylerin sadece beslenmeye değil, psikolojik açıdan iyi olmaya da özen göstermeleri gerektiğini söyleyerek sözlerini sonlandırdı.

Related Posts

Fındık, fıstık veya badem değil: En faydalı kuruyemiş bakın hangisi seçildi

Kuruyemişler protein, mineral ve vitaminler açışından oldukça zengindir. Her gün belirli oranlarda kuruyemiş tüketmenin sağlığa birçok faydası bulunurken, fındık, fıstık ve bademden daha faydalı kuruyemişi uzmanlar açıkladı.

Türk markasının dünyaya sattığı çikolatalar toplatılıyor! 5 kişi hastanelik oldu

ABD’de satılan Türk malı Dubai çikolatasında bakteri tespit edilince piyasadan apar topar toplatıldı. 4 kişinin hastanelik olduğu çikolatanın birçok ülkeye de pazarlandığı öğrenildi.

Daha sağlıklı bir karaciğer için nasıl beslenmelisiniz?

Daha sağlıklı bir karaciğer için nasıl beslenmelisiniz?

Sağlık Bakanlığından aşırı sıcaklarda ‘sıvı tüketimi ve beslenme’ uyarısı

Sağlık Bakanlığı, yaz aylarında artan sıcaklıklar nedeniyle vatandaşlara sıvı tüketimine ve beslenme düzenine dikkat etmeleri konusunda uyarıda bulundu.

Koruyucu adımlar ve yeni umutlar

Her demans geri döndürülemez değildir. B12 eksikliği, tiroit hastalıkları, depresyon… Bazı nedenler düzeltildiğinde zihin yeniden açılabilir. Zona aşısı yaptıranlarda demans riski % 20’ye kadar azalıyor. En iyi koruma mı? Egzersiz, sosyallik, kitap, sebze, denge.

Sessizlik gözden kaçmasın: Çocuklarda konuşma gecikmesi sadece bir dil sorunu değil

Akıllı telefon ve tablet başında geçirilen uzun saatler, çocuklarda konuşma gecikmesine neden oluyor. Konuşma gecikmesinin etkilerinin sadece dil becerileriyle sınırlı kalmadığını, aynı zamanda beyin gelişimini de olumsuz etkileyebileceğini söyleyen Gelişimsel Pediatrist Uzm. Dr. Reyhan Tamer, kritik belirtileri ve ailelerin alması gereken önlemleri açıkladı.