Rahim ağzı kanseri sadece kadınları etkilemiyor, erkekler de aşılanmalı

Rahim Ağzı Kanseri: Erken Teşhis Hayat Kurtarır!

Rahim ağzı kanseri, Türkiye’de kadınların beşinci sıradaki ölüm nedenleri arasında yer alırken, dünya genelinde ise dördüncü sıradadır. Prof. Dr. Sibel Özler, bu önlenebilir hastalığın erken teşhisle önlenebileceğini vurguluyor. Özler, Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen ulusal tarama programıyla, 30 ile 65 yaş arasındaki kadınların her 5 yılda bir Pap Smear testiyle tarandığını ve bu testin HPV genotiplemesiyle birlikte yapıldığını belirtiyor.

Prof. Dr. Özler’a göre, rahim ağzı kanserinin en yaygın nedeni olan HPV virüsüne karşı etkili bir aşı bulunmaktadır. 2006 yılında onaylanan bu aşı, 9 ile 65 yaş arasındaki her kadına uygulanabilir. Ayrıca, kız çocuklarına 9 ile 65 yaş arasında toplamda 2 doz, kadınlara ise 15 ile 65 yaş arasında toplamda 3 doz aşı yapılmalıdır. Bu aşı, rahim ağzı hastalıklarına karşı yüzde 99,9 koruma sağlamaktadır.

RAHİM AĞZI KANSERİ CİNSELER ARASINDA KISITLI DEĞİL

Prof. Dr. Sibel Özler, rahim ağzı kanserinin sadece kadınları değil, aynı zamanda vajina, anal kanser ve erkeklerde penis kanserine de neden olabileceğine dikkat çekiyor. Bu sebeple erkeklerin de aşılanması gerektiğini belirten Özler, dünya ve Türkiye’de aşılama prosedürlerinin erkekleri de içerdiğini vurguluyor. Ayrıca, cinsel ilişki sonrası kanamaların, rahim ağzı kanseri belirtilerinden biri olduğunu ve bu durumlarda hemen Pap Smear testi yaptırılması gerektiğini hatırlatıyor.

KADINLAR SAĞLIK KONTROLLERİNİ İHMAL ETMEMELİ

Prof. Dr. Özler, rahim ağzı kanserine bağlı ölüm oranlarının yüksek olduğuna dikkat çekerek, her 7 tanı konulan kadından 4’ünün tedaviye başlamadığı takdirde 1 yıl içinde hayatını kaybettiğini öne sürüyor. Bu yüzden, her kadının düzenli sağlık kontrollerini yaptırması gerektiğini vurguluyor. Özellikle ilk cinsel ilişkiden sonra yaklaşık 3 yıl içinde, rahim ağzı kanseri için tarama testi ve Pap Smear testine başlanması gerektiğini belirtiyor. 21 ile 65 yaş arasındaki kadınların da her 5 yılda bir HPV genotiplemesi ve Pap Smear testi yaptırması gerektiğini söylüyor. Eğer HPV testi yapılmazsa, her 3 yılda bir Pap Smear testi yaptırılmasının uygun olduğunu ekliyor.

Related Posts

Koruyucu adımlar ve yeni umutlar

Her demans geri döndürülemez değildir. B12 eksikliği, tiroit hastalıkları, depresyon… Bazı nedenler düzeltildiğinde zihin yeniden açılabilir. Zona aşısı yaptıranlarda demans riski % 20’ye kadar azalıyor. En iyi koruma mı? Egzersiz, sosyallik, kitap, sebze, denge.

Sessizlik gözden kaçmasın: Çocuklarda konuşma gecikmesi sadece bir dil sorunu değil

Akıllı telefon ve tablet başında geçirilen uzun saatler, çocuklarda konuşma gecikmesine neden oluyor. Konuşma gecikmesinin etkilerinin sadece dil becerileriyle sınırlı kalmadığını, aynı zamanda beyin gelişimini de olumsuz etkileyebileceğini söyleyen Gelişimsel Pediatrist Uzm. Dr. Reyhan Tamer, kritik belirtileri ve ailelerin alması gereken önlemleri açıkladı.

Salatanız topraktan vücudunuza mikroplastik taşıyor olabilir

Bilim adamları, tarım topraklarında biriken mikroplastiklerin ve içerdikleri zararlı kimyasalların sebze ve tahıllar yoluyla insan vücuduna geçtiğini ortaya koydu. Bu durum, hem mahsul verimini hem de insan sağlığını tehdit ediyor.

Uzun süre oturmak beyninizi küçültüyor olabilir

ABD’de yapılan yeni bir araştırmaya göre, uzun süre oturmak yalnızca fiziksel sağlığı değil, beyin yapısını da olumsuz etkiliyor. Araştırmaya göre, günlük egzersiz yapılması bile bu etkiyi tamamen ortadan kaldıramıyor.

Yurtdışı seyahatlerinde aşı ve sağlık danışmanlığı artık ücretsiz

Sağlık Bakanlığı’na bağlı Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü tarafından Türkiye genelinde faaliyet gösteren 56 Seyahat Sağlığı Merkezi’nde yurt dışına çıkan Türk vatandaşlarına gidecekleri ülkelerin sağlık risklerine yönelik ücretsiz olarak bireysel danışmanlık hizmeti sunuluyor.

Yumurtalık kanseri sinsice ilerliyor! İhmale gelmez 9 önemli belirtisi var

Sinsice ilerlediğinden genellikle tanısı ileri evrede konulan yumurtalık kanserinin görülme sıklığı son yıllarda giderek yaygınlaşıyor. Yumurtalık kanserinin her yaşta görülebildiğini, ancak günümüzde gençlerde de sık rastlandığını belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum, Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Mete Güngör, ihmale gelmez bazı belirtileri sıraladı.