Sağlık Bakanlığından aşırı sıcaklarda ‘sıvı tüketimi ve beslenme’ uyarısı

Sıcak Havada Sağlıklı Kalmanın Yolları

Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, sıcak hava ve artan nem oranının özellikle yaşlılar, hamileler, çocuklar ve kronik hastalığı bulunanlar için ciddi sağlık riskleri oluşturabileceği belirtildi.

Bu nedenle, sıvı kaybını önlemek, güneşten korunmak, dengeli beslenmek ve serin ortamlarda bulunmak gibi önlemler alarak riski büyük ölçüde azaltmanın mümkün olduğu vurgulandı. Aşırı sıcaklarda kaybedilen su ve minerallerin dengelenmesi için günlük en az 2,5-3 litre su içilmesi önerildi.

Açıklamada, çay, kahve ve gazlı içecek tüketiminin sınırlandırılması gerektiği ve bunun yerine ayran ve maden suyu gibi mineral içeren içeceklerin tercih edilmesi gerektiği belirtildi.

“Su İçeren Besinler Tercih Edilmeli”

Güneşin en güçlü olduğu 11.00-16.00 saatleri arasında mümkün olduğunca dışarı çıkılmaması önerilirken, beslenme alışkanlıklarının hava sıcaklıklarına göre düzenlenmesinin önemi üzerinde duruldu.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Aşırı sıcak havalarda ağır, yağlı ve kızartma yiyeceklerden uzak durulmalı, taze sebze ve meyve tüketimi artırılmalıdır. Öğünler küçük porsiyonlar halinde ve sık aralıklarla tüketilmeli. Salatalar ve su oranı yüksek besinler özellikle tercih edilmelidir. Aşırı sıcak ve nemli havalarda yapılan egzersizler vücudu zorlayabilir ve kalp üzerinde aşırı yük oluşturabilir. Bu nedenle yoğun fiziksel aktivitelerden kaçınılmalıdır. Egzersizler sabah erken saatlerde veya akşam serinliğinde yapılmalı, egzersiz öncesinde, sırasında ve sonrasında yeterli miktarda su tüketilmelidir”

Related Posts

Koruyucu adımlar ve yeni umutlar

Her demans geri döndürülemez değildir. B12 eksikliği, tiroit hastalıkları, depresyon… Bazı nedenler düzeltildiğinde zihin yeniden açılabilir. Zona aşısı yaptıranlarda demans riski % 20’ye kadar azalıyor. En iyi koruma mı? Egzersiz, sosyallik, kitap, sebze, denge.

Sessizlik gözden kaçmasın: Çocuklarda konuşma gecikmesi sadece bir dil sorunu değil

Akıllı telefon ve tablet başında geçirilen uzun saatler, çocuklarda konuşma gecikmesine neden oluyor. Konuşma gecikmesinin etkilerinin sadece dil becerileriyle sınırlı kalmadığını, aynı zamanda beyin gelişimini de olumsuz etkileyebileceğini söyleyen Gelişimsel Pediatrist Uzm. Dr. Reyhan Tamer, kritik belirtileri ve ailelerin alması gereken önlemleri açıkladı.

Salatanız topraktan vücudunuza mikroplastik taşıyor olabilir

Bilim adamları, tarım topraklarında biriken mikroplastiklerin ve içerdikleri zararlı kimyasalların sebze ve tahıllar yoluyla insan vücuduna geçtiğini ortaya koydu. Bu durum, hem mahsul verimini hem de insan sağlığını tehdit ediyor.

Uzun süre oturmak beyninizi küçültüyor olabilir

ABD’de yapılan yeni bir araştırmaya göre, uzun süre oturmak yalnızca fiziksel sağlığı değil, beyin yapısını da olumsuz etkiliyor. Araştırmaya göre, günlük egzersiz yapılması bile bu etkiyi tamamen ortadan kaldıramıyor.

Yurtdışı seyahatlerinde aşı ve sağlık danışmanlığı artık ücretsiz

Sağlık Bakanlığı’na bağlı Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü tarafından Türkiye genelinde faaliyet gösteren 56 Seyahat Sağlığı Merkezi’nde yurt dışına çıkan Türk vatandaşlarına gidecekleri ülkelerin sağlık risklerine yönelik ücretsiz olarak bireysel danışmanlık hizmeti sunuluyor.

Yumurtalık kanseri sinsice ilerliyor! İhmale gelmez 9 önemli belirtisi var

Sinsice ilerlediğinden genellikle tanısı ileri evrede konulan yumurtalık kanserinin görülme sıklığı son yıllarda giderek yaygınlaşıyor. Yumurtalık kanserinin her yaşta görülebildiğini, ancak günümüzde gençlerde de sık rastlandığını belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum, Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Mete Güngör, ihmale gelmez bazı belirtileri sıraladı.