Tıp dünyasını şaşırtan vaka! Depresyona giren hasta, 56 gün boyunca kesintisiz uyudu

Samsun’da Depresyona Giren Kadın EKT Tedavisi ile Uyandırıldı

Samsun’da 26 yaşındaki bir kadın, depresyona girmesinin ardından bilinci kapandı ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi’nde Elektrokonvülsif terapi (EKT) tedavisi ile uyandırıldı.

OMÜ Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Bölümü İç Hastalıkları Anabilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Özgür Kılıç, depresyon teşhisi konulan ve 56 gün bilinci kapalı olan hastanın EKT tedavisi ile uyandırıldığını belirterek, “Bu vakayla depresyonun sadece üzüntü olmadığını, zaman zaman insanı tamamen susturabilecek derin etkilere yol açabileceğini gösterdik” dedi.

Hasta 56 Gün Bilinçsiz Kaldı

Samsun’da ismi açıklanmayan 26 yaşındaki bir kadın hasta, depresyon teşhisiyle OMÜ Tıp Fakültesi Hastanesi’ne getirildi. Bilinci kapalı olan ve durumu kötüleşen hasta için doktorlar seferber oldu.

Hastanın 56. gününde EKT tedavisiyle uyandığını söyleyen Dr. Öğretim Üyesi Kılıç, “Yoğun bakıma alındığında hasta gözlerini açmıyor, ağrıya tepki vermiyor ve neredeyse donmuş gibiydi. Sayısız tetkik yapıldı ancak organik bir bozukluk bulunamadı. Bu durumun psikiyatrik kökenli olduğunu düşündük ve katatoni tanısı koyduk” şeklinde konuştu.

Katatoni Tanısı Konuldu

Hastanın uyandırılma sürecini anlatan Dr. Kılıç, “Daha önce başka bir hastalığı yoktu ve durumu ağırlaştı. Konsey ile bir araya gelerek katatoni teşhisi koyduk. Katatoni, ağır depresyonlarda görülebilen konuşmayan, hareket etmeyen ve çevresiyle bağı kopan bir durumdur” ifadelerini kullandı.

-Katatoni, bazı ağır psikiyatrik hastalıklarda görülebilen, kişinin konuşmadığı, hareket etmediği ve çevresiyle tüm bağını kopardığı bir tablodur. Özellikle ağır depresyonlarda bu durum ortaya çıkabilir. Dışarıdan bakıldığında bilinci kapalı gibi görünür ama aslında içeride bir tür donma hali yaşanır. Literatürde bu kadar uzun süren katatoni vakaları bildirilmiştir. Ancak bu kadar ağır ve tedavinin geciktiği olgular oldukça nadirdir.

EKT Tedavisi ile Başarıya Ulaşıldı

Dr. Kılıç, “EKT tedavisine başladık ve 56. günün sabahında 5. seansın ardından hasta gözlerini açtı. Bu vakayla depresyonun sadece bir üzüntü olmadığını ve insanı tamamen susturabilecek derin etkilere yol açabileceğini gösterdik. Bu olay, sadece tıbbi bir başarı değil, aynı zamanda insanlık adına bir umut hikayesidir” dedi.

Related Posts

Bebeklerini sallayan, zıplatan ebeveynler dikkat: Hayati risk taşıyor!

Bebeklerini sallayan, zıplatan ebeveynler dikkat: Hayati risk taşıyor!

Kahve içmek, demir ve kalsiyumun bağırsaktaki emilimini engelliyor mu?

Kahve bazı kültürlerde sindirime yardımcı bir içecek olarak görülüyor. Ancak bilimsel araştırmalar yiyeceklerle birlikte içildiğinde kahvenin vücudun besleyici maddeleri sindirmesini zorlaştırdığını gösteriyor.

Uzmanından ağız gargarası için uyarı: ‘Seçerken üç kez düşünün’

Diş Hekimi ve Ağız, Diş, Çene Cerrahı Prof. Dr. Birkan Taha Özkan, özellikle alkol ve asit bazlı ağız gargaralarının tat alma duyusunun kaybından diş minesinde erozyona, ağız mukozasında ülser oluşumuna kadar birçok risk içerdiğini belirterek, “Ağız gargarası seçerken üç kez düşünün” dedi.

Kola veya enerji içeceği değil: Bu içecek kansere neden oluyor

Ne kola ne enerji içeceği… Asıl tehlike aslında bu içecekteymiş. Uzmanlar, bu içeceklerin kanser riskini artırabileceğine dikkat çekti.

Demansa neden olan 15 farklı yaşam tarzı belirlendi

İngiltere’de yapılan bir araştırmada, erken yaşlarda demansa neden olan 15 farklı yaşam tarzı belirlendi.

‘Aile Sağlığı Merkezleri depreme hazır mı?’

Aile Sağlığı Merkezlerinin (ASM) depreme dayanıklılığına ilişkin açıklama yapan Birlik ve Dayanışma Sendikası Genel Başkanı Dr. Derya Mengücük, “ASM’leri merkeze alan hiçbir ciddi yeniden yapılandırma çalışması yapılmadı. Bu ihmalin faturası çok ağır olabilir” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir