Uzman isim tarih verdi: Kademeli emeklilik yolda

Kademeli Emeklilik Düzenlemesi TBMM’den Geçti!

28 Şubat 2023 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edilen Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesi ile milyonlarca vatandaşın emekliliği için yaş şartı engeli kaldırıldı. Düzenleme, 8 Eylül 1999 ve öncesi tarihlerde işe girenleri kapsayacak şekilde belirlendi.

Yeni düzenleme, daha geç bir emeklilik süreci öngörerek, bazı vatandaşların emekliliklerini 10 ila 15 yıl ertelemesine neden oldu. Bu durum, vatandaşlar arasında adaletsizlik tartışmalarını gündeme getirdi ve ardından ‘kademeli emeklilik’ konusu konuşulmaya başlandı.

‘Kademeli Emeklilik Kaçınılmaz Olacak’

Sosyal Güvenlik Uzmanı İsa Karakaş, mevcut durumun sürdürülemez olduğunu belirterek, kademe düzenlemesinin kaçınılmaz olduğunu ve eninde sonunda uygulanacağını ifade etti. Karakaş, aynı iş kolunda çalışanlar arasında yaşanan prim günü ve yaş farklılıklarının adaletsiz olduğunu vurgulayarak, kademeli emeklilik düzenlemesinin önemine dikkat çekti.

‘EYT’ye Benzer Süreç Emeklilikte de Yaşanabilir’

İsa Karakaş, Emeklilikte Yaşa Takılanlar sürecinde yaşananları hatırlatarak, benzer bir senaryonun kademeli emeklilik için de geçerli olabileceğini belirtti. Karakaş, devlet yetkililerinin EYT yasasının çıkmayacağını söylediklerini, ancak çıktığını hatırlatarak, kademeli emeklilik düzenlemesi için iyimser olunması gerektiğini belirtti.

Kademeli Emeklilik İçin Tarih Verildi

2027 yılındaki genel seçimlerin kademeli emeklilik düzenlemesi için belirleyici olacağını ifade eden Karakaş, hükümetin gündeminde olmayan düzenlemenin seçim sürecine girildiğinde politik gündemde yer alacağını öngördü. Karakaş, düzenlemenin bekleyen 4 milyon kişi üzerinde büyük bir etkisi olduğunu ve aileleriyle beraber düşünüldüğünde bu sayının seçim sonuçlarını etkileyecek bir boyuta ulaştığını belirtti.

Bütçeye Yük Olmayacak

Karakaş, kademeli emeklilik düzenlemesinin EYT gibi bütçeye yük oluşturmayacağını belirtti. Adaletli bir geçiş sürecinin olacağını ve herkesin aynı anda emekli olmayacağını vurgulayan Karakaş, bu düzenlemenin hükümet açısından EYT’den daha kolay uygulanabilir olduğunu ifade etti.

Related Posts

Yılın ilk 3 ayında 3,1 milyon doları aşan hamsi ihracatı

Türkiye’den yılın ilk çeyreğinde yapılan hamsi ihracatı 3 milyon 143 bin 252 dolara ulaştı.

Tatil sezonu öncesi rezervasyon yapacaklar dikkat! Uyarı geldi

Tüketici Hakları Derneği Başkanı Ergün Kılıç, yaklaşan tatil sezonu öncesinde erken rezervasyon yapmak isteyenleri, sahte internet siteleri nedeniyle yaşanabilecek dolandırıcılık riskine karşı uyardı.

Çin-ABD ticaret savaşında yumuşama sinyali: İlk adım atıldı!

Çin, ABD’den ithal edilen bazı ürünlere yönelik gümrük vergilerinde muafiyet uygulayacağını açıkladı. Bu adım, iki ülke arasındaki ticaret savaşının etkilerini azaltmayı amaçlıyor ve iş dünyası tarafından olumlu karşılandı.

Borsa güne yükselişle başladı – 25 Nisan 2025

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, güne yüzde 0,20 yükselişle 9.510,14 puandan başladı.

Kuyumcukla yeni dönem: İbraz etmek zorunlu olacak!

Kuyumculuk sektöründe yeni bir dönem başlıyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın yayımladığı genelgeyle çekili kıymetli maden satışlarında belge ve kayıt şartları devreye giriyor. Yeni düzenleme ticarette şeffaflığı ve güveni artırmayı hedefliyor.

Altın alımına yeni şart: Kuyumculardan artık yetki belgesi istenecek!

Çekili kıymetli maden satışı yapılırken, gerçek kişi kuyum işletmelerince “Kuyum Ticareti Yetki Belgesi” sunulacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir